Desi nu intra pe lista primelor cumparaturi pentru bebelusi, scaunul de masa este un articol de care orice bebelus va avea nevoie atunci cand se doreste inceperea diversificarii. Cel mai probabil acest lucru se va intampla in jurul varstei de sase luni cand cel mic va fi pregatit pentru aceasta etapa.
Alegerea unui scaun de masa pentru bebelusi pare a fi una usor de facut, dar si in acest caz trebuie sa tinem cont de cateva lucruri legate de stabilitatea si confortul copilului si nu neaparat de culoare si model.

Tipuri de scaune de masa bebe
Scaune de masa pentru bebe standard
In categoria scaunelor de masa standard intra toate scaunele de masa simple, traditionale si fara alte functii suplimentare. Indiferent ca vorbim despre scaun de masa fix, scaun de masa din lemn, scaun de masa reglabil sau de scaun de masa rabatabil, toate intra in categoria scaunelor standard.
Scaune de masa pentru bebe transformabile
Scaunele de masa pentru bebe transformabile sau scaunele de masa multifunctionale sunt foarte apreciate de catre mamici si pitici. Nu numai ca sunt foarte utile atunci cand hranesti copilul, dar sunt si educative si interactive. Acest scaun de masa se transforma foarte usor din scaun de masa intr-un super centru interactiv pentru cel mic.
Scaune de masa multifunctionale
Scaunele de masa multifunctionale sunt apreciate de mamici si pitici, deoarece se transforma foarte usor dintr-un scaun de masa intr-un centru interactiv pentru copii.
Scaunele de masa multifunctionale pentru bebe care ofera multe posibilitati de a ajuta partile componente sunt cele mai populare si recomandate. Atunci cand alegi un scaun de masa pentru copii multifunctional beneficiezi de mai multe avantaje.
In primul rand, faptul ca poti adapta diverse parti ale scaunul inseamna ca vei putea sa-l utilizezi o perioada lunga de timp, chiar si atunci cand cel mic creste, iar in al doilea rand este bine si comod pentru tine, pentru ca il poti ajusta astfel incat sa iti fie tie comod sa il hranesti pe cel mic si il poti adapta in functie de locul unde il hranesti.
Functiile unui scaun de masa
- In functie de nevoi si de budget putem opta pentru un scaun fix, sau pentru unul care are roti (pentru a putea fi transportat mai usor dintr-o incapere in alta.
- Tavita de servit masa trebuie sa fie detasabila pentru a putea fi igienizata cu usurinta.
- Exista modele cu mai multe pozitii de reglare ale spatarului pentru ca cei mici sa se poata relaxa in scaun (dupa ce au terminat de mancat si cand nu exista risc de regurgitare).
- Puteti opta pentru modele multifunctionale, ce se pot transforma in inaltator (care poate fi luat in vacante si atasat scaunului normal de la restaurant sau din casa bunicilor), sau care poate fi folosit ca scaun independent de catre fratiorii mai mari.
- Husa scaunului de masa trebuie sa fie realizata dintr-un material usor de curatat, tip musama, pentru ca micile accidente sunt frecvente in perioada de inceput a diversificarii alimentatiei.
Ajustabilitate
Pentru a putea folosi scaunul de masa pentru o perioada lunga de timp cumpara un scaun cu posibilitatea de a regla partile componente: sezut, spatar, suport pentru picioare, centuri si tava de masa. Aceasta facilitate te va ajuta si sa gasesti cea mai comfortabila pozitie pentru bebe in timp ce isi petrece timpul in scaunel.
Spatarul reglabil in mai multe trepte de inclinare este util daca bebe adoarme in scaun sau isi petrece mai mult timp in el sa se joace cat timp mamica desfasoara alte activitati.
Tavita detasabila sau o tavita cu husa detasabila te va ajuta sa o cureti mai usor. Plus ca poti scoate husa daca este prea murdara si cel mic isi poate continua masa pe tavita fara husa. Suportul pentru picioare este necesar cand bebe creste si ii asigura mai mult confort. Nu este placut sa stai cu picioarele atarnate in timp ce mananci.
Materialul din care este confectionat scaunul
La ora actuala exista pe piata scaune de masa bebelusi confectionat din lemn si plastic. Scaunele de masa din plastic au un pret redus, greutate mica, manevrabilitate buna, putand fi mutate si pliate foarte usor. Cele din lemn au inclusiv tavita din lemn. Iar cele din plastic au sezutul din plastic captusit cu un material moale protejat de vinilin si tavita de plastic.
Materialul huselor folosite la spatar si sezut trebuie sa fie hipoalergenic, placut la atingere si sa permita pielii sa respire. In oricare din cazuri pernuta de sezut trebuie sa fie indeajuns de groasa pentru confort maxim.
Siguranta
Cand achizitionati un scaun de masa bebelusi trebuie sa verificati daca scaunul respectiv are vreo certificare, adica daca respecta normele in vigoare, daca este stabil, adica centrul de greutate trebuie sa fie cat mai jos, daca are partea de jos a picioarelor cauciucata pentru a nu aluneca, iar daca are roti trebuie sa fie prevazut si cu un sistem de franare.
Avand in vedere faptul ca bebelusii nu isi pot tine echilibrul foarte bine, ba chiar se agita, este foarte important ca scaunul sa fie prevazut cu o centura prinsa in 5 puncte.
Este foarte important ca toate produsele pe care le alegem pentru cei mici sa fie potrivite nevoilor lor astfel incat cresterea sa fie armonioasa.